Je wil investeren in een eigen woning. Maar bouw je dan een totaal nieuwe woning? Of renoveer je best een bestaande woning? Wij wegen samen met twee jonge twintigers de voor- en nadelen af. Als je een woning wil bouwen, moet je eerst bouwgrond kopen. Dat is vaak al een flinke som, maar daar kunnen ook nog btw of registratierechten bijkomen. Dan begint de administratie pas echt, want je hebt ook een bouwvergunning nodig om te mogen bouwen. En ken je ook de normen waaraan je woning moet voldoen? Geen eenvoudige beslissing dus. Even wat voordelen en nadelen op een rijtje…
Voordelen
- Je kan de kosten spreiden. Je kan bijvoorbeeld eerst de grond te kopen, en dan wat sparen om later te bouwen.
- Als je huis af is, heb je een hoge verkoopwaarde. Omdat je met nieuwe materialen werkt, brengt je huis een pak meer op als je het later doorverkoopt.
- Laag energieverbruik. Als je een nieuw huis bouwt, moet je je houden aan strenge energienormen (lucht- en winddicht bouwen, hergebruik van energie…). Daardoor is je energieverbruik uiteraard ook lager dan bij een ouder huis.
- Beter te plannen. Bij een nieuwbouw weet je ongeveer waar je gaat uitkomen qua budget en timing. Bij een renovatie duiken er vaker onverwachte problemen op.
Nadelen
- Hoog totaalbudget. Voor nieuwbouw heb je een vrij hoog startbudget nodig, want je moet eerst je grond aankopen. Als je er ook snel wil gaan wonen, moet je voor de bouw meteen ook een behoorlijk budget kunnen op tafel leggen.
- Strenge normen, regels en voorschriften. Bij nieuwbouw moet je je houden aan heel wat normen en regels. Dat drijft ook de kostprijs op.
- Weinig bouwgrond in stedelijke omgeving. Bouwgrond in stedelijke omgeving is schaars, zeker met de nakende betonstop. Als je wil uitwijken naar meer landelijk gebied, heb je dan weer minder voorzieningen in de directe omgeving (scholen, hobby’s, sportclub, openbaar vervoer, …). Op termijn zal je die verplaatsingskosten dus moeten inrekenen. (Bereikbaarheid scholen, hobby’s, sportclub)
Een woning renoveren
Wil je liever in een charmante, maar oudere woning wonen? Dan heb je wellicht wat verbouwingswerken voor de boeg. Ook dat heeft zijn voor- en nadelen…
Voordelen
- 6% BTW ipv 21%: Voor renovatiewerken betaal je maar 6% BTW in plaats van 21% voor nieuwbouw. Op een budget van 300.000 € is dat al gauw 45.000 €. Opgelet, dit geldt enkel als je het volume van het oude gebouw maximaal verdubbelt.
- Veel charme en karakter: Een oud pand heeft vaak hoge plafonds, een oude trap, of een heel unieke stijl van voorgevel. Oude gebouwen zijn dikwijls ook ruimer. Bij nieuwbouw wordt het volume meer beperkt om ook het budget binnen de perken te houden.
- Minder regels en bouwvoorschriften: Vaak ontbreken bouwvoorschriften en kan je vrijer ontwerpen.
- Mogelijkheid tot gefaseerd bouwen: Je kan soms eerst de aankoop afbetalen en er al een tijdje in wonen zonder dat je meteen moet beginnen verbouwen.
- Er is meer evolutie mogelijk: Tijdens de renovatiewerken kan je je keuzes nog gaandeweg aanpassen. Zo kan je beslissingen over de afwerkingsgraad, of de gebruikte materialen, een beetje rekken. Je hebt daarvoor iets meer speling dan bij een nieuwbouw.
- Soms geen bouwaanvraag nodig: Je hebt enkel een bouwaanvraag nodig bij functiewijzigingen, constructiewijzigingen, wijzigingen in het uitzicht van de gevels of volumewijzigingen… Geen bouwaanvraag wil dus ook zeggen dat je niet noodzakelijk een architect moet aanstellen.
Nadelen
- Omgaan met de bestaande structuur: Als je een huis koopt, let je best goed op dat het ‘karkas’ stabiel is. De dragende constructies moeten in orde zijn. Je kan dat best door een expert laten checken.
- Buitenruimte kies je niet zelf: Hier moet je tijdens de aankoop ook rekening mee houden. Heb je een terras met privacy? Is een dakterras mogelijk? Heb je een stadstuin?
- Langdurig proces: Een woning renoveren is vaak heel intensief en zenuwslopend. Je moet soms ook veel aannemers coördineren.
- Te kleine budgetten: Bij erg kleine budgetten vind je soms moeilijk aannemers of architecten die zo’n werken nog willen aanpakken.
Veiligheidscontrole nodig.
We gebruiken cookies om inhoud en advertenties relevanter te maken en je een veiligere ervaring te bieden. Als je op de website klikt of op de website navigeert, ga je ermee akkoord dat we op en buiten Facebook informatie verzamelen via cookies. waterverzachter prijzen
Overzicht energiepremies voor bouw en renovatie in 2017. Eurabo.
Overzicht energiepremies voor bouw en renovatie in 2017. Overzicht energiepremies voor bouw en renovatie in 2017. Deel deze pagina. Overzicht energiepremies voor bouw en renovatie in 2017. Wij zetten de Vlaamse premies even voor u overzichtelijk op een rijtje! Wie bouwt of verbouwt wordt overspoeld met informatie over premies. traplift prijs
Energiecentrum voor bouw en renovatie.
We willen iedereen de kans geven om te ontdekken welke vernieuwende technologieën we toegepast hebben in het Energiecentrum. Daarom geven we de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een rondleiding. Volg een rondleiding. Het Energiecentrum voor bouw en renovatie fungeert ook als kenniscentrum. www.comfortlift.be
Home Mijn Bouw Renovatie De GIDS.
in uw bouw of renovatieproject. Is jouw huis klaar voor de herfst? September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om. Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp? Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of. CLT is een milieuvriendelijke en snelle constructiemethode voor nieuwbouw en renovatie.
Hinion BVBA Bouw en Renovatie Deinze.
WELKOM OP DE WEBSITE VAN BOUWONDERNEMING HINION BVBA. Bouwonderneming Hinion heeft meer dan 20 jaar ervaring in de bouwsector, en met de juiste kennis en knowhow van vader op zoon is onze onderneming uitgegroeid tot een bloeiend familiebedrijf met een persoonlijke aanpak. nieuwe bewakingscamera
beursthema gezond wonen Bouwinnovatie.
Dé Limburgse beurs voor interieur, renovatie bouw! Bouwinnovatie is dé beurs voor bouwen en verbouwen in Limburg. Ze brengt alle informatie, producten en diensten uit de sector onder één dak om jouw bouwdroom te realiseren! Plan je beursbezoek! Ik ben een bouwprofessional.
Vanopdenbosch Bouw Renovatie.
Wij begeleiden u bij elke stap in het bouwproces. Tevens kan u ook bij ons terecht voor renovatiewerken. Hierbij besteden wij grote zorg aan de energiezuinigheid van uw woning en letten wij op de kleinste details bij het opleveren van de werken.
Van Oost Renovaties Aannemer renovatie Dakwerken Bouw en renovatie Verbouwen Keukens en badkamer Totaalrenovatie Isolatiewerken.
Op die manier voorzien wij uw project van een korte doorlooptijd met een naadloze opvolging van verschillende werken door één team. Een team, dat op basis van jaren ervaring en vakmanschap in renovatie, meedenkt over de beste aanpak van uw project.
Bouw en renovatie IDEBOUW.
Bouw en renovatie. Bouw en renovatie IDEBOUW 2017-06-15T0307240000.: Bouw en renovatie. IDE BOUW is uw partner voor alle bouw en renovatiewerken. In principe zijn er twee soorten verbouwingen of renovaties. Enerzijds is er de jaarlijkse slijtage, die je geregeld onder handen moet nemen.
Meva Bouw Beter in bouwen, verbouwen en renoveren van woningen en appartementen.
Meva is uw partner voor alle bouw en renovatie werken. Dankzij onze jarenlange ervaring, onze in house vakmensen, en de mogelijkeid om een antwoord te bieden op kleine vragen tot grote totaal projecten kunnen we u een mooi portfolio aan tevreden klanten voorleggen.
Bouw en renovatie Levanto.
Overslaan en naar de algemene inhoud gaan. Levanto Onze klanten. Bouw en renovatie. U bent hier. Home Bouw en renovatie. Bouw en renovatie. Betaalbaar en zorgeloos je huis renoveren? Op zoek naar een hoofd of onderaannemer voor een renovatie of nieuwbouwproject?
EPB verslaggever verplicht bij bouw en renovatie.
Vraag uw controle aan. EPB bij bouw en renovatie. Bij het bouwen of verbouwen van een woning moet er rekening gehouden worden met de EPB-eisen. De EPB-normen moeten gevolgd worden voor alle stedenbouwkundige werken waar een vergunning voor werd aangevraagd.
Microtopping is een polymeer-cement toepassing, die gebruikt wordt voor het “